laatste dag, laatste verslag en morgen naar huis - Reisverslag uit Tarlac, Filipijnen van Josephine Pas - WaarBenJij.nu laatste dag, laatste verslag en morgen naar huis - Reisverslag uit Tarlac, Filipijnen van Josephine Pas - WaarBenJij.nu

laatste dag, laatste verslag en morgen naar huis

Blijf op de hoogte en volg Josephine

23 Mei 2013 | Filipijnen, Tarlac

Wat gaan twee weken snel! Morgenochtend neem ik afscheid van the Home for Girls en word ik om 12.00 naar het vliegveld gebracht. Afgelopen Maandag en dinsdag weer met de meiden gewerkt en de staff. Vrijdag hebben ze inderdaad het programma gestructureerd, maar nog zonder time timer (kleurenklok) en overzicht van plaatjes van wat zij zouden gaan doen die ochtend. Het werkte al beter. Het thema "huis" was nu in drie blokken verdeeld van een kwartier: zingen o.a over een huis, huis tekenen of inkleuren en een huis van blokken maken. Tot de blokken ging het super en er was al veel minder onrust in de groep, terwijl ik wel aanwezig was. Bij de blokken werd het ruzie, want er waren niet genoeg blokken, de begeleidster moest ze nog gaan halen (ze moesten wachten) en samen bouwen waren ze al helemaal niet gewend! Dus 1 begon met slaan en de andere sloeg weer terug, waardoor een derde hard begon te schreeuwen. We hebben toen dit onderdeel kort gehouden en zijn verder gegaan met de "bottle blocks". Erg leuk idee, omdat het nuttig is en milieuvriendelijk(wel een beetje vies om te doen, vind ik). Ze verzamelen zwerfafval(plastic) en het afval stampen ze aan in waterflesjes. Deze flesjes gebruiken ze als stenen om plantenbakken van te maken.
Dinsdag ging al een stuk beter. Ik had de kleurenklok geïntroduceerd en houseparent miss Lynn had de plaatjes van elke activiteit paraat. Van een gewone klok haal je de uren en secondewijzer eraf en het glas en je kleurt verschillende delen van de klok in, zodat een kleurenvlak duidt voor een bepaalde activiteit. Als de minutenwijzer de kleur voorbij is, begint een volgende activiteit. Ook hebben we ipv blokken nu papier gevouwen. Er was alleen 1 client die toch nog boos werd, omdat de begeleidster materiaal had meegenomen wat we niet gingen gebruiken. Zij pakte het en zij begreep niet dat dit niet mocht. Ik had aan de vorige begeleidster al uitgelegd dat het handig is alleen materiaal de ruimte in te nemen dat je gaat gebruiken. Een goed punt om mee te nemen in de evaluatie. Wel mooi om te zien was dat de begeleidster handelde naar het gemaakte signaleringsplan en de client algauw kalmeerde.
Woensdag was een bijeenkomst in de ochtend met al de staff om de afgelopen week te bespreken. Ook hebben ze nog hard gewerkt aan haalbare kleine doelen (smart) en signaleringsplannen van vier clienten. En in de middag lekker een meidenfilm gekeken met alle meiden van the hfg, verstandelijk en niet verstandelijk beperkt. Chat, de sociaal werkster had me een film helpen uitzoeken in een winkeltje met gekopieerde dvd s en het werd een romantische jongerenfilm in tagalog( een van de vele talen daar). Leek me een leuk cadeautje voor de hfg. Ik verstond er geen woord van, maar de meiden vonden het geweldig en daar genoot ik van en het verhaal was nou niet heel moeilijk om te volgen. Ze begonnen allemaal te juichen toen het meisje en de jongen uiteindelijk toch weer bij elkaar kwamen en blij en zingend verlieten ze na de film de social hall.
Vandaag de laatste evaluatie gehad van al the homes en een kijkje mogen nemen bij een nieuw initiatief wat door stichting nurture the child foundation , waarmee ik hier ook kon komen, tot stand is gekomen. Het is een sheltered workshop, sociale werkplaats voor jongens en meisjes die volwassen zijn / worden en waarvan het de bedoeling is dat ze straks met dit project hun eigen geld gaan verdienen en zo zelfstandig als mogelijk gaan wonen. Mooi project, geweldige locatie ook tussen de palmbomen en uitkijkend op een heel mooi landschap
Morgen laatste ochtend......